Social Science Notes

Breaking News

Society, Community & Association - MCQs

Community And Society-Multiple Choice Questions and Answers



Society

1. In Sociology, 'Society' refers to the ——

     a) Members of a specific in-group

     b) Pattern of the norms of interaction

     c) Congregation of people  

     d) People with laws and customs

2. Society is the total social heritage of folkways, mores and Institutions, of habits, sentiments and
     ideals. This is a —— view of society.

     a) Structural                  b) Cultural

     c) Functional                 d) None of the above

3.Who among the following has given the structural view of society?

     a) Durkheim                  b) Giddings    

     c) MacIver                     d) Cooley

4.Who among the following has given the functional view of society?

     a) Giddings                        b) August Comte

     c) Parsons                     d) Spencer

5.According to ............. society is a web of social relations.

     a) Cooley                      b) MacIver

     c) Parsons                     d) Leacock

6.The relation existing between a type writer and a desk can be called—

     a) Material                    b) Cultural 

     c) Physical                     d) Structural

7.The relationship between fire and smoke is not a social one as the very relationship is not in any
     way determined by ———

     a) Co-operation             b) Mutual awareness

     c) Integration                 d) Social compulsion

8. According to Giddings, society rests on —

     a) Mutual co-operation 

     b) Altruism     

     c) Consciousness of kind 

     d) Folkways and mores

9. Find out the incorrect match

     a) Giddings ——structural view of society

     b) Cooley —— society is a web of social relationships

     c) Parsons — functional view of society

     d) Cooley— 'we' feeling.

10. 'Man is a social animal.' Who said this?

     a) MacIver                     b) Freud    

     c) Aristotle                    d) Rousseau

11. — is a system of relationship between cells

     a) Society                      b) Aggregation    

     c) Organism                  d) Group

12. Who has compared society with an organism?

     a) Darwin                           b) Durkheim       

     c) Spencer                           d) MacIver

13. Patriarchal theory has been propounded by —

     a) Tylor                              b) Henry Maine   

     c) Aristotle                         d) Morgan

14.According to — theory, individuals made a mutual agreement and created society

     a) Patriarchal                      b) Social contract

     c) Agreement                      d) Divine origin

15. According to ——, the life of man was solitary, poor, nasty, brutish and short'

     a) Rousseau                        b) Locke          

     c) Plato                              d) None of the above

16. Society is not a make, but a growth. This view is related to ——

     a) Patriarchaltheory

     b) Matriarchal theory

     c) Divine origin theory

     d) Evolutionary theory

17. Animal society is based on —— whereas human society is based on ——

     a) Instincts, reason

     b) Sex drives, cultural needs

     c) Strength, knowledge 

     d) None of the above

18. ———the process by which the individual learns to conform to the norms of the group

     a) Integration                 b) Socialization

     c) Conformity                 d) Assimilation

19. Socialization is a matter of ——

     a) Learning    

     b) Biological inheritance

     c) Socialising

     d) Division of labour

20. Sociality is a —— and socialization is a ——

     a) Quality, Process

     b) Principle, biological Inheritance

     c) Cultural process, virtue

     d) None of the above

21.The social order is maintained largely by ——

     a) Division of labour      b) Law

     c) Socialization             d) State

22. The process of imitation may be perceptual or ———

     a) Conscious                  b) Deliberate        

     c) Spontaneous              d) Ideational   

23. —— is the process of communicating information which has no logical or self-evident
     basis

     a) Suggestion                 b) Imitation         

     c) Transculturation        d) Accommodation

24.When the child attempts to walk with a stick like his father, he is following —— a factor
     responsible in the process of socialization?

     a) Identification             b) Suggestion      

     c) Imitation                        d) Conformity

25. —— is the means of cultural transmission

     a) Education                  b) Society            

     c) Language                  d) Archaeology

26.The —— of a person is that he consciously or unconsciously conceives himself to be

     a) Self                            b) Personality

     c) Culture                      d) Worth

27.The concept of 'Looking-glass self' has been given by ——

     a) Mead                        b) Giddings             

     c) Cooley                      d) MacIver

28.The concept of 'Looking –glass self' revolves around

     a) Our perception of how we look to other

     b) Out perception of their judgment of how we look

     c) Our feeling about these judgments

     d) All of the above

29.According to ——, Id, Ego and Super ego constitutes the three systems of mind

     a) Freud                        b) Mead     

     c) Cooley                      d) Boas

30.According to Freud, —represents untamed passions and instinctive desires.

     a)  Id                             b) Ego            

     c) Child                         d) Self

31.When a father relieves his aggression by beating the child, — finds expression in disguised form?

     a) Id                              b) Ego            

     c) Super ego                  d) Real self

32.According to ——, self and society are not identical

     a) Cooley                      b) Mead         

     c) Freud                        d) Marx

33. Match both the groups

     1. Id, Ego and Super Ego

     2. Significant others

     3.  Looking glass self-

     4. Consciousness of kind

     (A) Mead                            (B) Cooley

     (C) Giddings                       (D) Freud

     a) A=1,   B=2, C=3,  D=4  

     b) A=2,   B=3,  C=4,  D=1

     c) A=4,       B=3,  C=4,  D=1

     d) A=3,  B=4,  C=1,  D=2

34. Socialization brings man into relation with others whereas—, makes him autonomous or self-
     determining

     a) Personification                b) Identification  

     c) Individualization                 d) Integration

Social Group

35.A— is a collection of individuals two or more, interacting with each other, which have some
     common objects of attention and participate in similar activities

     a) Community                    b) Social group 

     c) Organization                  d) Aggregate

36. —— is an aggregate which lacks organization and whose members may be unaware of the
     existence of the grouping

     a) Social group                  

     b) Secondary group       

     c) Quasi-group              

     d) Spatial group

37. Which of the following is a Quasi-group?

     a) Nation                       b) Political Party

     c) Status group                   d) Tribe

38. Who has coined the term 'Quasi-group'?

     a) MacIver                     b) Ginsberg

     c) Ogburn                      d) Sorokin

39.Which of the following is not a characteristic of social group?

     a) Sense of unity            b) We-feeling

     c) Common interests      d) Common territory

40. A group is an ———

     a) Organic whole

     b) Artificial creation  

     c) Organized gathering

     d) Natural growth

41.In group, membership is ——whereas in case of society it is——

     a) Compulsory, Limited     

     b) Voluntary, compulsory

     c) Spontaneous, deliberate

     d) Involuntary, regulative

42.Group is a —, society is a system of relationship

     a) Collection of human beings

     b) Structure

     c) Functional relationship

     d) None of the above

43. Group is formed for a —— purpose but society involves —— purposes.

     a) Philanthropic, legal   

     b) Specific, general  

     c) Limited, altruistic 

     d) Voluntary, specific

44. Society is marked by———

     a) Co-operation

     b) Conflict

     c) Acculturation

     d) Cooperation and Conflict

45.A social group is ———

     a)  Static                         b) Dynamic         

     c) Involuntary               d) Altruistic

46.According to Tonnies, Neighbourhood is a type of ———

     a) Community               b)  Gesellschaft

     c) Social group                   d) Primary group

47.The classification of group into Primary and secondary group has been done by———

     a) Cooley                       b) Tonnies

     c) Summer                    d) MacIver

48. ............ is characterized by intimate face-to face relation.

     a) Secondary group        b) Spatial group  

     c) Primary group           d) Gemeinschaft

49.Impersonal relations characterize..................

     a) Society                      b) Association          

     c) Secondary group        d) Neighbourhood

50. ................has classified groups into in-group and out-group.

     a) Cooley                      b) Summer    

     c) Kingsley Davis           d) Simmel

51.The groups with which the individual identifies himself by virtue of his consciousness of kind
     are his............................

     a) In-groups                   b) Primary group     

     c) Social groups             d) Marginal groups

52. Find out the incorrect match

     a) Sumner————— In group and out group

     b) Cooley ————— Ethnocentrism

     c) Mead—————— Signification others

     d) Simmel————— Monad, dyad and triad

53.According to Sumner, the assumption that the values, the ways of life and the attitudes of one's
     own group are superior to others is called............

     a) Sub-nationalism         b) Ethnocentrism 

     c) Racial superiority       d)  In-group superiority

54. Match the groups

     (A) Sumner               1. Consciousness of kind

     (B) Tonnies               2. Gesselshaft

     (C) Cooley                3. Ethno Centrism

     (D) Giddings             4. Looking-glass self

     (a)     A = 1, B= 3, C= 4, D=2     

     (b)     A=3, B=2, C=4, D=1

     (c)          A = 4, B= 3, C=2, D=1

     (d)     A=2, B=1, C=4, D=3

55. .................... is referred to as a temporary collection of people reacting together to a stimuli

     a) Public                       b) Gathering

     c) Group                  d) Crowd

56.A group of students recreating by the sea shore are an———

     a) Aggregate             b) Public

     c) Mob                     d) Community

57.If a group of students recreating by the sea-shore listen to a film actor, they become..................

     a) Organized             b) Congregate group  

     c) Crowd                  d) None of the above

58. ................. has divided crowd into homogeneous and heterogeneous

     a) Biumer                 b) Le Bon

     c) Lepoid                  d) Miller

59. Stimulus in the crowd is——whereas in public it is——

     a) Voluntary, hidden

     b) Unorganized, organized

     c) Simultaneous, diffused

     d) instant, delayed

60.Crowd is influenced by—— whereas public is influenced by————

     a) Rumour, Speech

     b) Spoken word, Printed word

     c) Community, Association

     d) Leader, state

61.Ideally, a primary relationship is regarded by the parties as ———

     a) A means to amend         b) Sacred     

     c) An end in itself          d) Altruistic

62. Primary relationship are——————

     a) Non-contractual              b) Non-economic 

     c) Non-specialized         d) All the above

63.To achieve consensus, primary group followsmethods of————

     a) Compromise              b) Enumeration  

     c) Integration                 d) All the above

64. ——— groups are characterized by impersonal relations and specialization of functions

     a) Primary                     b) Secondary       

     c) Out-group                 d) Neighbourhood

65. ——— is the most conspicuous example of secondary group

     a) Army

     b) Nation

     c) Neighbourhood

     d) Modern large scale organization

66.Which of the following is not a secondary group?

     a) Political party                 b) Corporation

     c) Neighbourhood              d) Labour-union

67.In secondary group, membership is—————

     a) Compulsory    

     b) Voluntary

     c) Spontaneous

     d) None of the above

68. ................. is the characteristic of large scale organization

     a) Indirect co-operation

     b) Face-to-face relation

     c) Deliberate conflict

     d) Accommodation

69.Dominance of.................relation characterize secondary group

     a) Non-economic           b) Contractual 

     c) Legal                         d) Profit and loss

70.Primary groups are————whereas secondary groups are—————

     a) Non-contractual, Non-economic  

     b)  Relationship-directed, goal-oriented

     c) Formal, spontaneous

     d) Non-political, Ideal

71.The concept of 'reference-group' was first given by—————

     a) Hayman                    b) Merton  

     c) Sorokin                     d) Robert Bierstod

72.When the individual or group compares himself or itself with the other individual or group, this is
     called——

     a) Imitation    

     b) Reference group behavior    

     c) Identification   

     d) Acculturation

73. Striving for admission is behaviour

     a) Reference group   

     b) Primary group

     c) In-group     

     d) Secondary group

74. ................. groups are usually unibonded groups, that is, they are united by only one purpose

     a) Marginal                        b) Primary 

     c) Functional                 d) Spatial

75. A group whose membership is homogeneous in its class or caste composition is called———

     a) Vertical group 

     b) Horizontal group

     c) Genetic group 

     d)   Voluntary group

Answers

1       B

2       A

3       B

4       C

5       B

6       C

7       B

8       C

9       B

10     C

11     C

12     C

13     B

14     B

15     D

16     D

17     A

18     B

19     A

20     A

21     C

22     D

23     A

24     C

25     C

26     A

27     C

28     D

29     A

30     A

31     A

32     C

33     B

34     C

35     B

36     C

37     C

38     B

39     D

40     B

41     B

42     A

43     B

44     D

45     A

46     A

47     C

48      C

49      C

50      B

51      A

52      B

53      B

54      D

55      A

56      C

57      C

58      B

59      C

60      B

61      C

62      D

63      D

64      B

65      D

66      C

67      B

68      A

69      B

70      B

71      A

72      B

73      A

74      C

75         B

No comments